Hvad er et byttemarked?

Et Byttemarked er en hyggelig, social, gratis og miljøvenlig begivenhed, hvor du kan bytte til nyt. Du medbringer det, du vil give væk, og i indgangen vil der være frivillige til at forklare byttereglerne, og vise dig hvor du kan fordele tøj, bøger, sko, elektronik osv. Dernæst kan du selv gå på opdagelse og tage ting med hjem, som andre ikke længere vil have.

Her er en sjov video fra et stort byttemarked på Nørrebro i København med over 1000 deltagere:

Hvordan bytter man så egentlig?
Vi bliver tit spurgt om, hvordan bytningen egentlig fungerer. Skal man bytte lige over eller bliver tingene vurderet til en bestemt pris? Efter vores erfaring bliver det faktisk bare sværere at bytte, for hvordan kan du finde lige præcis den person, som vil have din kjole i bytte for en Stig Larson roman? Og hvordan vurderer du et stykke legetøj, som tydeligvis er brugt, men som et barn synes er det absolut fedeste i verden? Derfor tog vi en beslutning efter det første byttemarked, at følge disse tre enkle trin:

  1. Du finder noget af værdi, og som du ikke bruger mere
  2. Du tager det med på byttemarkedet, og fordeler det i de rette kategorier (tøj, elektronik, køkkenudstyr, bøger, legetøj, osv)
  3. Du finder noget du selv vil have, og tager det med hjem

Man afleverer det, man kan undvære (hvilket ofte er ret meget), og tager det, man kan bruge. At alle bytter med alle giver også bedre forudsætninger for at finde noget, man kan bruge, end hvis man kun bytter online, hvor det er sværere at finde det perfekte match som i ovenstående eksempler.

Ved at tage dine ting på Byttemarked, kan du se andre få glæde af dine ting med det samme, og du har selv mulighed for at gå hjem med nye brugbare ting. Det er ligesom at være uden at shoppe og komme hjem med nye lækre sko, bøger, tøj eller en brødrister – bare gratis!

Andre byttesystemer
I f.eks USA og England er byttemarkeder med pænt dametøj, hvor man får en knap per del man indleverer. Man kan så bytte knappen for én anden del, man ønsker at tage med hjem. Dette er en rigtig god ide, hvis man vil højne kvaliteten og man eventuelt vil holde luksusbyttemarked. I Sverige er der hvert år store tøjbyttedag, hvor der landet over er mere end 90 byttemarkeder på en dag. Det er tøj til både mænd og kvinder, man tager max 5 ting med hver og kan også max tage 5 ting med hjem igen.

Hvem kommer til et byttemarked?
Alle. Der er pensionister, som står parat i døren til et byttemarked, før vi åbner, unge smukke piger i pels, akademikere i bog-afdelingen, udvekslingsstudenter og håndværkere på udkig efter noget at rode med. Massevis af børn, der er chokeret over mængden af gratis legetøj. Mest af alt kommer mange forældre, som gerne vil bytte børnetøj og andre overskydende ting, som man hurtigt får samlet sammen som forælder. Det er fantastisk at se forældre, som aldrig har mødtes før, stå og bytte tøj, som børnene alligevel vokser ud af lynhurtigt. Et (indtil videre ubekræftet) rygte siger at man i gennemsnit kan spare kr. 30.000, hvis man genbruger tøj fra barn nummer et til barn nummer to. Det er dog ikke alle som har to eller flere børn, og byttemarkedet er muligheden for at finde andet tøj, og spare de mange penge.

Vi har samarbejdet med velgørenhedsforeninger, da der ofte er overskydende varer fra et byttemarked, og de kan stadig gøre gavn i genbrugsbutikker i Danmark, eller sendes til andre landre.

Her kan du høre Nicholas Krøyer Blok fortælle mere om “hvorfor Byttemarkeder” til TV2 Lorry. Nicholas har selv stået bag flere større markeder i Århus og København.

En tanke om “Hvad er et byttemarked?

  1. Pingback: Byttemarked – fashion exchange | BedreMode.nu

Skriv en kommentar